Trening og treningsmetoder

JudoträningNormal judotrening foregår som regel på matter, hvor det trenes på kast, holdegrep og armbend. De to siste har som regel 16 års aldersgrense (armbend og kvelninger). Er du den som angriper/holder blir du kalt for «tori». Er du derimot den som blir angrepet eller holdes kalles du for «uke».

«Randori» er den vanligste treningsformen – her er det to utøvere som øver på teknikker man kan møte i en ordentlig kamp. «Randori» kalles også for fri treningskamp, og her det kan være flere enn to utøvere på matta samtidig. Trening på fallteknikker kalles for «ukemi». Dette regnes også som en sentral del av treningen, og innebærer trening på å falle bakover, forover og sideveis. Armene brukes aktivt til å dempe fallet. Også inngangen til kastene (trening uten kast) må trenes på. Denne treningen kalles «Uchi komi», og her bytter «tori» (den som angriper) og «uke» (den som blir angrepet) posisjon utover i treningen.

Når du har trent tilstrekkelig og er klar for kamp kan du stille til konkurranse – konkurranser kalles for «shiai», og her gjelder det å få motstanderen på ryggen ved å bruke de innlærte teknikkene. Klarer du å få kastet motstanderen på ryggen vil du få en «ippon» og dermed vinne kampen.

About

View all posts by