Kjente utøvere av judo


Judo kom tidlig til Europa, og det er mange gode judoutøvere i Europa. En av dem er Ilias Iliadis, som kommer fra Georgia, men som konkurrerer for Hellas. Som syttenåring vant han OL-gull i 81 kg klassen i Aten i 2008. Han ble verdensmester i 2010, da i klassen -90 kg. I 2008 fikk han være flaggbærer for Hellas under OL i Beijing. Iliadis har mange internasjonale medaljer, fra både OL, VM og EM. Den siste medaljen hans kom i 2015, da han vant bronse under historiens første Europaleker.

Antonius Johannes Geesink var en nederlandsk judoutøver som ble verdensmester to ganger og europamester 21 ganger. I tillegg vant han olympisk gull i 1964. Han er først og fremst kjent som den første ikke-japaner som vant VM i judo. Judo har senere blitt mer internasjonalt.

Teddy Pierre-Marie Riner er en fransk judoka som har vunnet sju VM-gull, i tillegg til OL-gull og fire EM-gull. Han konkurrerer i klassen +100 kg. Som barn prøvde han ut både fotball, tennis og basketball, men han foretrakk judo, ettersom det var en individuell sport der alt var opp til ham selv.

Det finnes også mange gode kvinnelige judoutøvere, som britiske Karen Inman Briggs, som vant fire VM-gull og fem EM-gull på 1980-tallet. Hun anses som en av de beste britiske judoutøverne noensinne. Belgiske Ingrid Berghmans vant seks VM-gull, i tillegg til OL-gull i 1988, da sporten bare var en demonstrasjonsidrett. Belgiske Ulla Werbrouck og tyske Yvonne Bönisch gjorde seg også bemerket i sporten da de var aktive.

About

View all posts by