Kendo

Den japanske kampsporten Kendo vokser stadig og har fått egne klubber snart over hele landet. Kampsporten stammer fra 1600-tallet og her kjemper man med sverd av bambus. Ingen kampsport har tøffere kostymer enn Kendo!

Kendo stammer fra den japanske kampsporten kenjutsu, som var sverdkunsten til Samuraiene som kriget under den Japanske borgerkrigen på 1500-tallet. På 1600-tallet var det endelig fred igjen og det ble da utviklet en kampsport som ikke hadde som formål å drepe, men kun for konkurransens skyld. Dette er det vi i dag kjenner som Kendo.

Beskyttelse

Ettersom man kjemper med sverd av bambus er det viktig at man har en god rustning. Dette kom allikevel ikke før langt inn på 1800-tallet, men i dag er man veldig godt beskyttet. Utøverne benytter både hjelm, magebeskyttelse, og en tare som beskytter skrittet, samt hansker. Når man har på seg hele rustningen ser man utrolig tøff og farlig ut, nesten som en ekte samurai kriger. Kendo har også et eget gradsystem som både Karate og Tae Kwon Do, men det benyttes ikke et belte som viser hvilke grad utøverne har. For å få en ny grad må det ha godt minimum tre måneder.

Kjente utøvere

Ettersom kampsporten er gammel har Kendo mange gamle helter. Den første store utøveren man kan finne i historiebøkene er Miyamoto Musashi som levde fra 1584 til 1645. Han var også en beryktet Samuraikriger. En annen stor utøver som levde på den samme tiden var Yagyu Munenoori, som blant annet var med på å utvikle Zen-filosofien. Han var også med på å utvikle Kendo til en fredelig kampsport. I dag er en av de beste utøverne av den japanske fektekunsten Kosei Ichinose, som er hovedsaklig kjent for å være en habil pokerspiller på PokerStars. Han startet å spille poker da han studerte i Canada, men var allerede da en stor Kendo-utøver også. Kanskje er det Kendo som gjør at han klarer å holde konsentrasjonen oppe rundt pokerbordet i flere timer. Her i Norge har også Kendo blitt svært populært og det har blitt etablert flere klubber i hele landet. Det blir hvert år arrangert et Norgesmesterskap. Blant mannlige utøvere kan vi nevne Terje Andersen og Pedram Bagheri, begge fra Oslo. Tina Resch og Marianne Skiftesvik sammen med Marie Nørvåg er våre fremste kvinnelige utøvere. Disse representerte også Norge under årets VM i Kendo som ble arrangert i Japan.

En tøff sport

Kendo er virkelig en tøff kampsport som krever mye av utøverne. Ettersom man oppnår mye kontakt med motstanderen sin kreves det styrke, smidighet og utholdenhet. En kamp er veldig intensiv og varer i 5 minutter. Dette høres ikke så lenge ut, men når man er inne i kampens hete blir man utrolig sliten. Konkurranseområdet er satt til 11×11 meter og treffer man motstanderen med sverdet får man poeng. Poengene justeres ut ifra hvor man treffer. Den som får 2 poeng først i en kamp er også vinneren. Det er dommerne som vurderer om treffene skal godkjennes og angrepet på motstanderen må også være tydelige og utføres på en spesiell måte.

Verdensmesterskapet 2015

Ikke overraskende er det de japanske utøverne som dominerer i Kendo. Under årets verdensmesterskap tok Japan hele 15 gullmedaljer for menn i de ulike klassene det ble konkurrert i. I kvinneklassene tok Japan 6 gullmedaljer. Norge fikk ingen medaljer i år, men det er ingen tvil om at Kendo vokser i Norge og kanskje om få år vil vi ha en utøver som kan kjempe helt oppe i verdenstoppen. Rekrutteringen er høy og det skyldes at sporten har vært flinke til å holde underholdende oppvisningskamper. Så skader det heller ikke at når man tar på seg rustningen, ser man ut som en ekte Samurai kriger.

About

View all posts by