Først i Norge med egen judoklubb

Den 12. oktober 1960 ble den første judoklubben i Norge offisielt stiftet. Klubben het «Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb» (NJJK). Grunnleggeren av klubben, Henrik Lundh, er også mannen som introduserte judo i Norge, hvilket skjedde i 1952. I tillegg til Lundh, som også ble valgt til formann i klubben, var Ola Knutsen og Torkel Sauer sentrale da klubben ble stiftet. I begynnelsen var det bare menn eller gutter som fikk tilbud om trening, men dette har heldigvis endret seg med tiden.

Tall fra 2009 viser at klubben står bak 74 NM-gull på herresiden og 31 NM-gull på kvinnesiden. Dermed er NJJK den klubben i Norge som har vunnet flest medaljer i norgesmesterskapene. Klubben har også hatt to deltakere i De olympiske Leker (i 1984 og 1992), og opp gjennom tidene har klubben dessuten vunnet hele 13 kongepokaler. I dag er det om lag 66 judoklubber rundt omkring i landet, og det tilbys trening både for kvinner og menn.

Øivinn Tveter var mannen som tok initiativ til dannelsen av Norges Judoforbund (NJF) den 28. juni 1967. NJF er særforbundet for norsk judo, og ligger således under Norges Idrettsforbund og Den olympiske og paralympiske komité. Forbundet er også medlem av International Judo Federation (IJF) og European Judo Union (EJU).

About

View all posts by